![]() |
Sunday, 24. September 2023 |
||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
KENYÉRRE KENVE
Az egészségguruk szerint a boldogság a gabonában rejlik. Valóban, hogy élhetnénk kenyér nélkül? A H.O.M.E. négy egyszerűen elkészíthető, új és egészséges kenyérételt varázsolt az asztalra.
Szerkesztette és produkció Kathrin Schuster
Asszisztens Assunta Salzmann
Fotó Ulrike Holstein/Joe Berger
Fotóasszisztens Nenad
Ételstyling Claudia Seifert
Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2008/11. számában olvashatja |
OLASZ KENYÉRSALÁTA 1 bagett vagy néhány szelet szikkadt kenyér, 5 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 30 dkg koktélparadicsom, fél kígyóuborka, fél csomó kakukkfű, 2 szár rozmaring, 1 csomó bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 1 lilahagyma, 25 dkg buffala (bivalytejből készült) mozzarella, só, bors Melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra, a kenyeret vágjuk kockára és szórjuk szét a tepsiben. Csepegtessünk rá néhány kanál olívaolajat, és pirítsuk ropogósra. Időnként forgassuk meg, tíz perc után vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Hámozzuk meg az uborkát, kaparjuk ki a magos belsejét, aztán vágjuk nagyobb darabokra. Vágjuk ketté a paradicsomokat is. A hagymát szeleteljük vékony karikákra, a megmosott rozmaringszárakat és kakukkfüvet aprítsuk fel. A fokhagymát vágjuk apró kockákra vagy reszeljük le, majd keverjük össze a balzsamecettel, a sóval, a kakukkfűvel, a rozmaringgal és a borssal. A paradicsomot, az uborkát és a hagymát halmozzuk tálba, keverjük össze a páccal, majd tegyük a hűtőbe fél órára. Tálaláskor adjuk hozzá a mozzarellát valamint a kenyérkockákat.
PAPADAM Vöröslencse-pürével
1 csomag papadam (indiai lepény, ázsiai boltokban kapható), kb. 4 evőkanál növényi olaj, 1 csésze vörös lencse, 3 csésze víz, 2 evőkanál világos szezámolaj, egy fél citrom leve, 1 kis teáskanál só, 1 nagy radicchio saláta
Elkészítés: A radicchiolevelek közül a legszebbeket tegyük félre dekorációnak, a többit vágjuk apróra. A lencsét tegyük forrásban lévő vízbe. Forraljuk fel, kicsit forgassuk meg, azután kis lángon pároljuk tovább. Mihelyt a lencse megpuhult – körülbelül hat perc után –, szedjünk ki néhány szemet a díszítéshez, a többit főzzük további 5 percig, míg egy fakanállal szét nem tudjuk nyomni. Ezután sózzuk meg, és ízesítsük szezámolajjal. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, azután adjuk hozzá az apróra vágott radicchiót. Hevítsük fel az olajat, és süssük meg benne a papadamokat. Töltsük a lencsepürét a ropogós radicchiolevelekbe, majd az egészet helyezzük a papadamlapokra, és tálaljuk.
KRÉMLEVES ropogós barna kenyérrel
2 dl tejszín, 2,5 dl fehérbor, 0,5 dl víz, 10 dkg hagyma, vaj, köménymag, só, fejenként egy szelet barna kenyér Elkészítés: Fejenként egy-egy szelet barna kenyeret vágjunk kockákra, és vajban pirítsuk ropogósra. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra, futtassuk meg kicsit a felhevített vajban, majd öntsük fel vízzel és tejszínnel. Adjuk hozzá a köménymagot és a sót. Kis lángon melegítsük öt percig, öntsünk hozzá fehérbort, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Öntsük tányérokba a levest, szórjuk meg köménymaggal és a pirított kenyérkockákkal. Ha a levest önálló fogásként kívánjuk tálalni, szórjuk meg reszelt kecskesajttal vagy goudával, úgy kissé tartalmasabb lesz. |
||||||||||||||||||||||