Friday, 8. December 2023
 
   
 

 

Mára a digitális fényképezőgépeknek nem csak színminősége, tudása és felbontása fontos. Az új gépek már nemcsak technikailag vannak a topon, hanem külsejükben is a legújabb divatot követik.

 

 

Szerkesztette  Szigeti Zsófi  Fotó  gyártók 

 

 

 

 

Nagyításhoz kattintson a képekre!Z10 fd Fujifilm, 34 900 Ft-tól

 

01 A sokszínű
Négyféle színben kapható a Z10 fd, ami 7 megapixel felbontású és háromszoros optikai zoommal rendelkezik. Az fd (face detection – arcfelismerés) funkció olyan fókuszt biztosít, mellyel garantáltan éles lesz a fotóalany arca. 

 
1030 SW Olympus, 99 990 Ft-tól

 

 02 A strapabíró
Ideális vállalkozó kedvűeknek az 1030 SW      ütés- és törésálló gép, ami a jeges hideget is bírja, emellett tíz méterig a víz sem tesz kárt benne. A fémház – amely három színben kapható – természetesen teljesen karcolódás­mentes.

X800 BenQ, 35 000 Ft-tól

 

03 Hajszálvékony
A hazánkban kevésbé ismert márka X800-as modellje 9,8 mm-es vastagságával jelenleg a legvékonyabb 8 megapixeles kompakt fényképezőgép a piacon. Női táskákba és eseménydús partikra ideális!

Exilim EX-Z200 Casio, 69 900 Ft-tól

04 Kicsi, de okos
A 10,1 megapixeles, kézremegést korrigáló stabilizátorral is ellátott Exilim EX-Z200 kis mérete és csinos külseje senkit ne tévesszen meg! Nagylátószögű optikájának köszönhetően ugyanis csodálatos képek készíthetők vele.

Ixus 90 IS Canon, 78 900 Ft-tól

05 Markáns
A masszív, erőteljes vonalvezetés sík kezelőfelülettel és 10 megapixeles felbontás-   sal, háromszoros optikai zoommal és kép-    stabilizátorral egészül ki az Ixus 90 IS-nél. Az arcfelismerés és a vörösszem-korrekció már csak hab a tortán.Coolpix S52c Nikon, 50 400 Ft-tól

06 A rendhagyó
Egyedi formatervezésű a Coolpix S52c kompakt fényképezőgép. Ez a gép is      hódol a szélre csúsz-tatott, vázba simuló objektívek egyre nagyobb divatjának, de     a két rövidebb oldal és a kezelőfelület formája teszi igazán különlegessé. 

TZ5 Panasonic, 94 990 Ft

 

07 Utitárs
28 mm-es, nagylátószögű, tízszeres     optikai zoomos Leica lencséjével büszkélkedhet a TZ5. Arcfelismerője biztosítja a mindig éles portrékat, és speciális utazó funkció könnyíti meg a szükséges információk rendszerezett elmentését.
i8 Samsung, 59 990 Ft

08 Mindenttudó
A sportos i8 nemcsak kiválóan fényképez (képstabilizátorral is rendelkezik) és videóz, de mp3 lejátszóval, útikalauz funkcióval és diktafonnal is rendelkezik. Kékben, rózsaszínben, fehérben és feketében került forgalomba.
Easyshare M893 IS Kodak, 39 990 Ft

09 Praktikus
Az arcfelismerés, a kiváló optika és a kép­stabilizátor mellett az Easyshare M893 IS nevű fényképezőgép 8,1 megapixel felbontással bír, ami azt jelenti, hogy képeinket akár 70x100 cm-es, plakátméretben is kinyomtathatjuk. 

DSC W300 Sony, 97 000 Ft-tól

10 Elegáns
A japán gyártó ez év májusában dobta piacra új, 13,6 megapixel felbontású modelljét, a DSC W300-at. Az elegáns kompakt gépet a szokatlanul nagy LCD-kijelző és a 3x-os optikai zoommal ellátott objektív teszi ellenállhatatlanná.

 

 

JÓTANÁCSAINK

 

 

A H.O.M.E. megkérdezte Sárközi Péter fotográfust, a Digicams.hu online magazin szerkesztőjét, hogy mire ügyeljünk, amikor fényképezőgépet választunk.

 

Mire érdemes figyelni vásárláskor?

 
Elsősorban azt kell eldöntenünk, mire szeretnénk használni a fényképezőgépet: családi események, kirándulás, nyaralás vagy netán sportesemények dokumentálására, hisz mindegyik feladatra más fényképezőgép alkalmas. Az egyik legna-gyobb buktató a felbontás. Hajlamosak va-gyunk a gyártók által kínált minél magasabb megapixelszámot előnyben részesíteni, holott egy album méretű fényképhez 2-3 megapixel is elég. Ráadásul, ha a nagy felbontás mellé nem járul megfelelő objektív, akkor a kép részletszegény és zajos lehet.

 

Miért lesz egyre fontosabb a design?

 

Egyre több fényképezőgép jelenik meg, és egyre több gyártó követel magának részesedést a piacon. Sorra jelennek meg a hasonló külsejű és tudású gépek, így a cégek igyekeznek feltűnő formatervezéssel vagy limitált szériával felhívni a vásárlók figyelmét.

 

Melyek a legfrissebb újítások?

 

Ma már szinte alapkövetelmény a képstabilizátor, ami a fényképezőgép mozgásából adódó életlenséget küszöböli ki, aztán az arcfelis­merés, ami megfelelő minőségű portré­kép készítését teszi lehetővé, vagy a mosoly- és pislogásfunkciók.

 

Milyen trendek várhatók?

 

A legkisebb gépekben is egyre jobb képminőséget fogunk látni, emellett
a gyártók sorra fejlesztenek ki olyan funkciókat, amik megkönnyítik a fényképezést. A divatkövető célcsoportnak szánt gépeket ezentúl is sokféle színben, formában hozzák forgalomba, míg a nagy tudású kompaktok, kis méretük ellenére, felszereltségükben a tükörreflexes kamerák felé hajlanak.