Sunday, 24. September 2023
 
   
 

 

 

Egy háztartásban mindig felmerülnek kérdések – az illemtan szabályaitól kezdve a magától értetődőnek tűnő, praktikus dolgokig –, amelyek professzionális választ igényelnek, legyen szó szépségápolásról vagy főzésről. A H.O.M.E. most néhány jó tanáccsal szolgál a hétköznapok megkönnyítésére.

 

szöveg ROBERT HAIDINGER


produkció INGRID GERINGER

 

fotó ADSY BERNART

 

 

Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2008/07-08. számában olvashatja


Helyszűkében vagyok az erkélyen – léteznek helytakarékos, mindentudó kerti bútorok?

 

Persze hogy léteznek, de először is szabaduljunk meg a régi virágcserepektől és a virágok tárolásáról alkotott régi elképzeléseinktől. Az Arik Levy tervezte, Meteor névre keresztelt, többfunkciós beltéri és kültéri bútor egyaránt alkalmas pakolásra, virágtartónak, ülőbútornak, sőt még világítótestnek sem utolsó. Az olasz Serralunga cég többféle kombinációban, három méretben, hatféle matt és hétféle lakkozott színben, sőt – a világítással felszerelt kombináció kivételével – vízálló változatban is gyártja. www.serralunga.com, kapható: Kartell Shop, www.kartellshop.hu

 

Hogyan lesz újra csillogó a már megfakult képkeret?

 

Barokk és burgonya: a klasszikus, aranyozott képkereteket egy szem nyers burgonyával lehet újra fényesre sikálni. Mindig ügyeljünk azonban arra, hogy amikor a burgonya felülete már bekoszolódott, azonnal cseréljük. Ugyanúgy megteszi a tejíró is: ideális a képkeret tisztítására, és miután lekentük vele a felületet, csak át kell törölni a keretet egy puha ronggyal. Kemény ellenfél viszont a rézrozsda: a foltos vörös- vagy sárgarezet higított szalmiákszesszel érdemes tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hogyan puhíthatom meg az összeszáradt ecseteket, hogy újra használhassam őket?

 

A betonállagúra összeragadt példányokat először egy kémiai wellness-fürdőben kell megpuhítani – például a Hammerite ecsettisztítójában. A fellazított festék ezután óvatosan, egy drótkefével eltávolítható. Ismételjük meg többször egymás után ezt a folyamatot, majd a maradék festéket spiritusszal mossuk le, végül pedig hagyjuk az ecsetet vízszintes helyzetben megszáradni. Ez azonban csak a peeling, most jön a hidratálás: igazán puha és lágy csak akkor lesz az ecset, ha vékonyan, de alaposan átkenjük puha, lenolajba mártott ronggyal, majd enyhén ragadós, papír festőszalaggal körbetekerjük. Utóbbi megelőzi az ecset kiszáradását és a szálak kihullását a következő használatig. www.hammerite.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hogyan tároljam a gumis lepedőket? Úgy néznek ki a gardróbban, mint egy rongykupac. 

 

Egyesek állítják, hogy a gumis lepedők tárolhatók hagyományos módszerrel is – ehhez csak az kell, hogy az ember kiteregesse a földre és óvatosan összehajtogassa őket. A módszer hátránya, hogy dupla lepedőnél már elég nagy szobára van szükség. Pedánsaknak azt ajánljuk, hogy az eredeti csomagolásban lévő kartont őrizzék meg és aköré építsék fel a kompozíciót – akinek viszont nincs ideje erre, annak marad a hengergetés: a félbehajtott lepedőt tekerjük össze olyan göngyöleggé, mint egy hengerpárna. Így könnyebben tárolható, és kevésbé kelt rendetlen hatást.


 

Hogyan tisztítsam ki a gyerekek játékmaciját?

 

Ki tudja, mi minden van már azon a mackón – az ebéd maradéka, némi könny, esetleg nyál. Félő, hogy szinte már csak ezek tartják össze a kis kedvencet? Mosógépbe mindenképpen csak akkor tegyük a plüssállatkákat, ha a rajta látható megjelölés megengedi. Ha nem, szórjuk be hintőporral, majd egy kemény kefével dörzsöljük át. Folt esetén keverjük össze a hintőport ásványi olajjal (pl. paraffinolaj), hordjuk fel az így nyert pasztát a foltra, hagyjuk megszáradni, majd óvatosan keféljük le.