Tuesday, 21. November 2017
 
   
 


 

Szöveg Hakkel Vanda

Fotó Batár Zsolt
Belsőépítészet

Sütő Interior Architects (Sütő Kata és Sütő László)




Innovatív megoldás. A fürdőszobát az Inalco hidegburkolatai uralják.
Rendhagyó a süllyesztett kádfürdő, valamint a tágas zuhanyzórész pozicionálása is




Pihenőzóna. A mellékhelyiség-blokk az egykori garázs szintjével töri meg a teret, és teszi azt játékossá




Modern budoár. A hálószoba a visszahúzódás birodalma. A sötét, fényes lakástextilek, valamint a sejtelmes fények igazi exkluzív eleganciát képviselnek



Home office. A kis dolgozószobában az Élitis szőrhatású tapétája vonzza magára a tekintetet




Betonfalak. A konyha-nappal téregyüttes közös falfelületének egy részét egy rendhagyó anyag, a beton teszi különlegessé.

Újragondolt térszerkezet

 

 
Komplex kihívás volt a Budapest környéki ház felújítása, amelynek során a belső térrendezésért Sütő Kata és Sütő László felelt. A megrendelői igényeknek megfelelően egy rendezett otthont alakítottak ki, és a ház struktúráját úgy értelmezték újra, hogy azt sallangoktól mentesen tisztították le modern terekre. A megújult épület a magyar és az osztrák főváros között ingázó házaspár ideális bázisává vált.

 

 

 



Légies hatás. Az álmennyezet tagoltságát ellensúlyozza a tér egyszerű dinamikája. Klasszikus feketefehér kombináció keveredik betonfelületekkel


Tizenöt évvel ezelőtt költözött Nagyváradról Magyarországra Horváth Mónika, a ház egyik tulajdonosa, aki négy éve vásárolta meg a felújításra váró Budapest környéki házat. Mónika régóta vágyott egy biztos pontra, így ultimátumot adott férjének: megveszik álmaik otthonát, vagy világ körüli hajótúrára indul… A végeredményt tekintve a házaspár a békés lehorgonyzás mellett döntött. Az ingatlan első látásra szerelem volt, egykori garázsajtajával úgy festett, akár egy mosolygó arc.
A belső kialakításhoz a tulajdonosok szakembereket kerestek. Sütő Kata és Sütő László letisztult stílusa, valamint professzionalizmusa már a honlapjukon elérhető referenciamunkák révén egyértelművé vált – így nem volt kérdéses, hogy kikre bízzák a térszervezést. Mivel a ház rekonstrukcióra szorult, nemcsak a térkialakítást kellett újragondolni, hanem szinte egy komplett, új házat konstruálni.
Az újratervezett házba lépve elsőként a maszkulin jegyek tárulkoznak fel, de az apró részletekve terelve a figyelmet a finom, egyedi megoldások a női jelenlétről is tanúbizonyságot tesznek.
A letisztult kertvárosi otthonban indusztriális elemek is felütik a fejüket, a tereket különleges anyagok és struktúrák uralják, melyek nemcsak egymással, hanem a bútorokkal is jól harmonizálnak.
A lakás egy étkezővel és konyhával egybenyitott nappalira, dolgozó- és hálószobára, valamint egy vendégszobára tagolódik.





3 in 1. A nappali-étkező-konyha kombináció tökéletes egységet alkotnak. A Foscarini Bing Bang lámpája a B&B Italia étkezőasztal és székek felett lebeg. Az étkező helyén egykor egy boltíves terasz állt. A padlót a Mirage Recollection burkolólapjai fedik

A nappali a lakás fókuszpontja egyben a tulajdonosnő kedvenc helyisége is, így nem véletlen, hogy a belsőépítészek ide helyezték a legnagyobb hangsúlyt.
A tér tágítása érdekében Sütő Kata és Sütő László komolyabb átalakításokat eszközölt, az egykori boltíves teraszrész felszámolásával nemcsak a ház alapterületét növelték meg – és teremtettek helyet az étkezőnek –, hanem az ide tervezett ablaksorral a természetes világítás előtt is megnyitották az utat.
Mivel a tulajdonosnő nem a csillárok híve, a nappaliban az álmennyezet kialakítása külön kérése volt, amelynek struktúrája az étkezőt megvilágító Foscarini Big Bang lámpán, illetve a nappali falburkolatának szerkezetében is visszaköszön. A mélybarna fapadlót a konyha-nappali határán burkolt beton falipanelek ellensúlyozzák. A lakás mélyén az intimitás kap főszerepet egy sötétebb, budoárszerű hálószoba formájában, ahol a lakkozott és csillogó felületek, valamint sejtelmes fények fokozzák az összhatást.


Mivel a tulajdonosok a nagy tereket preferálják, a meglévő kis fürdőért sem rajongtak (az átalakítás előtt fürdő a mostani hálószoba területén helyezkedett el – a szerk.). Az otthonban az egykori garázs ezáltal új értelmezést nyert, és a fürdő átszervezésével a ház további négyzetméterekkel gazdagodott. A fürdőszoba további különlegessége, hogy a kocsibeálló feltöltése egy padlóba szüllyesztett kád beépítését, valamint, az eredeti mélységben, egy szeparált mellékhelyiség-blokk
kialakítását is lehetővé tette.
A tulajdonosok és belsőépítészek közti összhangot további együttműködés igazolja. Horváth Mónika bécsi Kosmetik Institut Sabina nevű szépségszalonjának (www.kosmetik-sabina.at) kialakításával ugyancsak a Sütő tervezőpárost bízta meg. Csakúgy, mint a szalonban, a budapest környéki lakásban is fellelhető az a térfilozófia és kreatív megvalósítási elv, ami a Suto Interior Architects valamennyi munkáját fémjelzi: nincsenek túlbonyolított megoldások vagy kihasználatlan terek, határozott, elegáns helyiségek nyílnak egymásba és vezetik végig a tekintetet a lakások komplex egészén.

 

A teljes cikket a H.O.M.E. magazin 2012 / 02 számában olvashatja