Sunday, 24. September 2023
 
   
 


 

Szöveg Geda Zsófia

Fotó Holló Hunor
Örvénylő oszlop. A lakás központi eleme a világító funkcióval is felvértezett örvénylő tartóoszlop, ami már az előszobában szemet szúr
Garbdrób. A letisztult gardrób szintén Bolgár Dávid saját tervezése, ahol elfér a tulajdonos több száz cipője.
Letisztult konyhai blokk. Az egyedi tervezésű konyhabútor, a főzőlap, a Magis étkezőasztal, az azt körülvevő Fritz Hansen Ant székek (design: Arne Jacobsen), de még a kiegészítők is – mint a SpiritHome porcelánalmái – jeges hangulatot árasztanak. Az egyszínű, fehér konyhát Tom Dixon arany-fekete függőlámpái teszik otthonossáIntim zóna. Buja szín- és érzésvilág ötvöződik a parányi hálószobában. Az Élitis Native szőr- és a Khroma Any Touch bársonyos fényű tapétája szépen ellenpontozzák egymást. A több fényforrásból érkező világítás itt is nagy szerepet játszik
Exkluzív fürdő. A fürdőszoba a luxus jegyében született: a tekintélyt parancsoló ezüstös világért a Valentino padló- és falburkolata a felelős, amit a tervező Versace csempebetétekkel tett még egyedibbé. A helyiség fényét a Hansgrohe Puravida zuhanyzója emeli

Teljes átalakulás

 

A Szilágyi Erzsébet fasori megújult lakás a tulajdonos és a belsőépítész közti tökéletes harmóniát tükrözi. A Bolgár Dávid által újragondolt otthon élhetőbb terekkel, finom részletekkel és jól megválasztott színekkel gazdagodott.

 

 

 Központi tér. A nappali hangulatát olyan természetes anyagok oldják, mint az Élitis Natives szőrtapétája vagy az egész lakáson végigfutó bambuszparketta. A maszkulin hatást a Kundalini állólámpája, egy formás csillár, valamint az álmennyezetbe integrált LED-elemek fényeinek játéka enyhíti


Az alapszabályok ismertek: a lakás általában tulajdonosának ízléséhez idomul, és az ő igényeit elégíti ki. Szerencsésebb esetben a megrendelő szabad kezet ad a belsőépítésznek, aki az ügyfél elképzeléseivel összhangban saját személyiségét is beleviheti a tervezésbe. De lássunk egy konkrét példát: adott egy 100 négyzet­méteres lakás, ami minden szempontból, így funkció és stílus tekintetében is áhítozik a megújulásra. Ekkor jelenik meg a színen Bolgár Dávid, akinek neve egyre szélesebb körben válik ismertté a szakmában. Nem csoda, hogy eddig nem hallottunk a fiatal enteriőrtervezőről, hiszen szakmai pályája a kreativitás különböző területein át ívelt a belsőépítészetig: keramikusként kezdte, fodrászként folytatta, majd karrierje végül a belső terek tervezésében teljesedett ki. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint sokasodó munkái: kezdetben presszók, majd polgári és luxuslakások, családi házak újultak meg friss gondolkodásmódjának köszönhetően.


A Szilágyi Erzsébet fasori lakás esetében Bolgár Dávid szabad kezet kapott, mégis a megrendelő személyiségének megfelelően alakította ki tervezési koncepcióját. „A lakás tulajdonosa imád utazni, környezetében a színek híve, de öltözködésben inkább a feketét preferálja” – mondja Dávid.
A relatív kis alapterület miatt a gazdaságos elrendezés és a terek megnyitása volt az alapvető cél: a légies jelleg felé haladni és a funkciókat egyértelműsíteni. Mindeközben számos, az egész lakáson végigvonuló, konzekvens megoldást találunk, egyes helyiségek pedig egyedi stílusjegyeket is kaptak. A lakás több pontján is visszakacsintó elem például a masszív bambuszparketta, a gyöngyházfényű tapéta, a távirányítású vagy időzített kapcsolójú elektronikai felszerelések, az egyedi tervezésű bútorok vagy az álmennyezet alatti, színváltó plafonvilágítás.


Az otthonba belépve rögtön szembetűnik a gardrób tükörnek álcázott ajtaja, amelynek érintésével könnyedén az öltözőhelyiség letisztult terébe juthatunk. A lakásra jellemzők a visszacsatolások: a tükör rombuszmintás arany keretének egyedi mintázata feltűnik a lakás másik pontján, a hálószobában is. A lakás modern hatását a tervező a természetes anyagok használatával ellensúlyozza. A nappaliban izgalmas egyveleget alkot a fa­borítás és a selyemfényű falfelület, az összhatást tovább lágyítja az Élitis szőrkockás tapétája. A nappali különlegessége a terek átrendezése és falak átmozgatása miatt előtérbe kerülő tartóoszlop lett, ami köré végül az egész tér rendeződik. A gipsszel bevont, világítótestként is funkcionáló oszlop mintázatának köszönhetően merevség helyett sokkal inkább örvénylő hatást kelt. A nappaliban a dohányzóasztal, a kanapé, csakúgy, mint a legtöbb bútor a lakásban, Bolgár Dávid egyedi tervei alapján készült. A világításról ebben a térben a Kundalini Shakti plexi állólámpája, egy formabontó csillár és az álmennyezetbe integrált LED-ek gondoskodnak.


A konyha kis méretét a falak világos színe tágítja. A magasfényű konyhabútor, a fehér főzőlap és a belső kertre nyíló ablak nagy üvegfelülete is ezt a letisztult hatást erősíti. Az egyszerűségre való törekvés már csak azért is fontos volt, mert a megrendelő keveset időzik a konyhában. A fehér által keltett hűvös hangulatot Tom Dixon lámpái törik meg: mint meleg kályhák, úgy világítják be a teret. A kerámiakiegészítők is központi szerepet kapnak ebben a konyhai térben, de az összhangot a bútorok és a konyhai eszközök sem törik meg: a Magis fehér asztala, a Fritz Hansen székek és a corian munkapult jól illenek egymáshoz.
A belsőépítész elmondása szerint a fürdőhelyiség áll legközelebb a tulajdonos személyiségéhez. Itt egy exkluzívabb hangulat megteremtése volt a követendő tervezési elv. Ezt a hatást a Valentino és a Versace csempék használatával könnyen el lehetett érni. A fürdő fényét tovább növeli a zuhanykabinban elhelyezett Puravida rendszer és a fekete-fehér színek használata, amit az ezüstös szalagozás tesz még különlegesebbé. A hűvös hatást elkerülendő faelemek is kerültek a helyiségbe – a beépített infrapanelek pedig a szaunák hangulatát idézik. A mellékhelyiség a fürdőn belül, elkülönítve került kialakításra.


A hálószoba a lakás többi részével ellentétben bujább és színesebb képet mutat: az intim zónában lila, pezsgő és arany színek reflektálnak egymásra, izgalmas összjátékot alkotva. A falba süllyesztett ágyat az előszobában is feltűnő kaptárminta, valamint a tükrös szekrények keretezik – utóbbi egyúttal tértágító funkciót is betölt. A már ismert Élitis tapéta lágy, fémes csillogása itt is vibráló, finom játékba kezd a plafon­világítás fényénél.
Az elegendő tárolóhely kialakítása kiemelt szerepet kapott a lakás tervezése során. Nem véletlenül, hiszen nem kevesebb, mint 210 pár fekete cipő elhelyezéséről kellett gondoskodni. A gardrób egy jól koncepcionált, logikus és megfontolt tér. Légies mivoltát a fehér színnek és a mennyezeti világításnak köszönheti. Ebben a térben a tervező az üveg­ház érzetét szerette volna megteremteni – a gar­dróbban az az érzésünk, mintha a napfény fölülről világítaná be a teret.


A lakás egy paradicsomi sziget a város zajában, szerencsés elhelyezkedése miatt a kertvárosban érezheti magát az itt lakó. Az élettér plafontól a földig tartó nyílászárói oldják a kint és bent határait, az erkélyek hiánypótlójaként pedig az ablakokba épített párnázott ülőrészek lehetőséget teremtenek a természettel való szorosabb kapcsolódásra.

 

Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2012/7. számában olvashatja.

 

 Lakás/Budapest
Alapterület: 100 m2 Belsőépítész: Bolgár Dávid Kivitelezés: Juhász Ádám Átalakítás kezdete: 2012. január Átadás ideje: 2012. augusztus Helyszín: Budapest, Magyarország