Saturday, 3. June 2023
 
   
 


 

Szöveg Macsuga Viktória

Fotó Batár Zsolt
Ipari környezet. A zöld birodalom madártávlatból: az 1914-ben épült ház az I. világháború idején hadikórházként teljesített szolgálatot, 2007-es felújítása és kibővítése óta pedig magánlakásoknak és irodáknak ad otthont
Fényárban. A Team7 kihúzható étkezőasztalát egyedi készítésű, tömör égerfa konyhabútor egészíti ki. Az étkező hangsúlyos eleme az Oluce látványos, fekete Sonora lámpája (design: Vico Magistretti). A kandalló az IVANKA Beton Design munkája
Intim zóna. A Mutina indás-virágos kőburkolatát a Kaldewei kád süllyesztett megoldása teszi még játékosabbá. Az ornamentikus világot a Duravit szaniterei és felfüggesztett tükrei támogatják, a mosdó az Alape, a zuhany pedig a Zuchetti kínálatából valóIndusztriális háló. A terasszal határos hálószoba központi eleme az olasz San Giacomo Gala ágya, melynek barna kazettás bőr ágyvége könnyedén beforgatható
Természet a láthatáron. A lakás központi helyiségét a B&B Italia Luis kanapéegyüttese (design: Antonio Citterio) uralja, melynek rugalmasságáért az ún. Bayfit® poliuretán hab és a poliészter bevonat felel. A helyiség közvetlen kapcsolatban áll a növényekben gazdag, hatalmas terasszal

Egy szelet természet

 

Kifinomult ízlés és tökéletes stílustársítások ejtenek rabul Viola Violetta, a növények szerelmesének egyedi hangulatú otthonában, ahol a mindig mozgásban lévő természet a csúcsdesign letisztult remekeivel találkozik.

 

 

 Relaxációs terasz. A hatalmas exteriőrben szinte egybeolvadunk a természettel. Ezt a benyomást fokozza a Dedon kínálatából származó Lounge kollekció kültéri bútora


A személyesség egy lakás profilján az első perctől kirajzolódik, ha a tulajdonos kézjegye oly mértékben van jelen, mint Viola Violetta belvárosi lakásában.
A virág-enteriőrtervező (enterifleur) két éve álmodta meg saját maga és családja számára az élettel teli miliőt, és a rendkívül rövid, öt hónapos munkafolyamat alatt a szerkezetkész otthon teljesen új belsőt kapott. A tulajdonos a tökéletes kivitelezéshez a CODE-DECODE bemutatóterem szakmai csapatának segítségét kérte – Szőke Tünde üzletvezetővel már a kezdetektől egy nyelvet beszéltek, így egymást kölcsönösen kiegészítve formálták a karakteres otthont. A tulajdonos elképzelései stíluskérdésekben is irányadók voltak, olyan élhető, élményekkel teli otthont szeretett volna, ahol a loftlakások letisztult minimalizmusa a finomságot tükröző, részletekre irányuló fókusszal elegyedik.

 

Gondosan előkészített enteriőr­tervezés tanúi vagyunk, a lakás­ban izgalmas stíluskeverékek harmóniája fogad, melynek alapját képezi az egész lakásnak keretet nyújtó robusztus nyersbeton falak tömörsége, amit lágyan ellensúlyoznak a nappali, konyha és étkező hármasát körbefonó burjánzó növények – ezek egyben az otthon esszenciáját is megadják. Az indusztriális merevséget a kerekített formák, a nőies vonalak és meleg anyagtársítások oldják.


A nagyobb egységeket a gyerekek fürdő-háló blokkja, a nagyvonalú, egybenyitott konyha-nappali kettős és a hálóval összekötött fürdő alkotják. Mindezeket a virágokkal teli, pozitív energiákat felszabadító terasz és a folyosóból kialakított, színpompás télikert forrasztja egybe. A komplex öntözőrendszer megoldása technikai kihívás volt, ahogyan a vizesblokkok elrendezése is. „A gomb előbb volt, mint a kabát” – fogalmaz a tulajdonos, aki végig hitt abban, hogy megéri végigvinni elképzeléseit.


Az egész enteriőr keresztfény-áradatban úszik, a natúr árnyalatokra vetülő napsugarak még inkább kiemelik a föld­színekben úszó matériákat. Az egész lakáson átívelő fémsínek rejtik a vezetékrendszert, amik a kirakatlámpák látványos felfüggesztésével és a teljes élettéren végigvonuló, sötétbarna spanyol fapadlóval alkotnak koherens egységet.


A lakásban gyakoriak a baráti összejövetelek, a tágas tér kényelmes vendéglátást tesz lehetővé. A Team7 étkezőasztalát egyedi készítésű, tömör égerfa konyhabútor egészíti ki. Utóbbi matt hatását az üveggel borított speciális kő textúrájának köszönheti, mely harmonizál a konyha gránitfelületeivel. Az étkező hangsúlyos eleme az Oluce fekete Sonora lámpája. A kortalan darab az olasz minőséget képviseli, mérete pedig lehetővé teszi, hogy bevilágítsa az egész asztalt.
Az impulzív nappali karakterét a B&B Italia Luis kanapéegyüttese határozza meg. Violetta számára egyértelmű volt: a trenddiktáló bútorgyár egyik kultikus darabját szeretné viszontlátni a központi térben. Az elegáns szürke szófa vonalai tökéletes kompozíciót alkotnak a hongkongi Tai Ping Carpets prémium selyemszőnyegével. A romantikus hangulatot fokozzák a tárolóként és kisasztalként is funkcionáló régi fegyvertartó ládák és a reflektorok – amik személyes kedvencek és igazi ritkaságok. A kandalló és a télikertben lévő Flaster burkolat az IVANKA Beton Design munkája, a high-tech hangzásért a Bang & Olufsen felel.


A lakásban időzve szemünket a terasz vonzza magához, ahol a benti pulzáló energiákat felváltja a festői nyugalom. A hatalmas exteriőrben szinte egybeolvadunk a természettel. Ezt a benyomást fokozza a Dedon kínálatából származó Lounge kollekció kültéri bútora is, mely környezetbarát anyagával és gondos szerkezeti megoldásai révén ellenáll az időjárás viszontagságainak.
Innen karnyújtásnyira fekszik a szeparált hálószoba. Bár kényszermegoldásból kellett egybenyitni a fürdővel, mégis a tulajdonos szívének legkedvesebb helyiséggé vált. Az intim terület színeiben a terasz hangulatára reflektál, de felerősödik a lágy vonalvezetés, ami a Mutina indás-virágos kőburkolatában és a Kaldewei kád süllyesztett megoldásában testesül meg. A különleges, ornamentikus világot a Duravit fehér szaniterei és klasszikus, kétoldalú, felfüggesztett tükrei támogatják, a mosdó az Alape, a zuhany pedig a Zuchetti kínálatából való. Utóbbit a Hüppe Studio Paris impozáns üvegfelületei határolják, az elegáns nyomólapok a Geberit termékei. A háló éke az olasz San Giacomo Gala ágya, melynek barna kazettás bőr ágyvége könnyedén beforgatható.


Viola Violetta birodalmában a konkrét elképzeléseket tükröző izgalmas kialakítás és az egységes felületek anyag- és színvilágának mesés egyvelege érhető tetten. A finom arányérzék teret enged a képzeletnek, az otthont a modern berendezési elemeken túl a természet burjánzása teszi különlegessé és karakteressé.

 

Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2013/4 számában olvashatja.

 

 Zöld sziget. A folyosóból kialakított, burjánzó télikert az ötödik emeleti lakás egyik színfoltja. A növényekkel szimbiózisban él az IVANKA Beton Design játékos Flaster burkolata