Tuesday, 26. September 2017
 
   
 

Haute cuisine á la maison

 

Profin főzni. Az ambiciózus konyhai programok és a high-tech
eszközök az otthoni konyhából is séfekhez méltó zónát hoznak létre.

 

 

 



Bulthaup. A b3 kulcsszava: a funkcionális fal. A berendezési rendszer szakít a víz-, elektromos- és gázvezetékeket rejtő megoldással, valamint oldja az alaprajz általi tervezés kötöttségeit



Siematic. Az SF 10 világos fa és porcelán elegáns kombinációját és praktikus kialakítását különdíjjal jutalmazták a German Design Award 2013 díjkiosztón



AEG. A ProCombi Sous Vide multi-gőzsütővel mesteri eredményt érhetünk el


 

Szöveg Sandra Piske  Fotó Martin Mai, Peter Garmusch, gyártók  Asszisztens Torben Höke  Produkció & enteriőr-styling Stella Hempel  Divat-styling Haniball Saliba, Andrea Harich  Haj & Make-up Nathalie Gros/Basics, Romina Mereu  Modellek Susi/Stella Divatls, Ronald/M4 Divatls, Katharina & Riccardo/no toys  Helyszín Alno Showroom, Hiddenhausen, Miele showroom, Bécs


 

1. FEJEZET: KONYHAI RENDSZEREK
TÖKÉLETES TERVEZÉS

A konyha mindig is vonzotta az embert, hiszen itt egyszerre főzhetünk, és közben ellenőrizhetjük a házi feladat elkészítését. Elemelhetünk egy darab májast a hűtőből, és a bulikon a kemény mag mindig a konyhapultnál találkozik. Az elmúlt években a vonzerő egy további okból nőtt még tovább. A világ minden táján nők és férfiak váltak ambiciózus otthoni hobbiszakácsokká – szinte még nyelvükön a Michelin-csillagos étteremben tett látogatás emlékével. A tévében látható főzőműsorok a laikusok szokatlan kreációinak biztosítanak platformot, melyek előtt az értékelő sztárséfek is gyakran megemelik szakácssapkájukat. Érthető, hogy az egyre forróbb szenvedély a konyhai munka terét is megváltoztatja. Aki szívesen tölt sok időt a tűzhely mellett, az szeretné tevékenységét a lehető legkényelmesebbé és otthonosabbá tenni. De egy professzionális konyhához hasonlóan otthon is stimmelnie kell a funkcióknak, ezért fontos a jó tervezés. Sok időt takarít meg az átgondolt elrendezés, rövid utakkal a munkaterületek között. Mindegy, hogy kétsoros, L-, U-alakú, vagy szigettel rendelkező konyháról van-e szó: a fontos elemeket, mint tűzhely, hűtő és mosogató ésszerű egy nem túl nagy háromszögben elrendezni – ahol a hűtő ne legyen közvetlenül a tűzhely mellett, különben a fridzsider több energiát használ, hogy a tűzhely hősugárzását ellensúlyozza. A mosogatógép mellett sincs keresnivalója a hűtőnek, mert ez az elhelyezés is az egekbe repíti enegiafelhasználást.

Bár végeredményben nem mond el semmit egy szakács tudásáról, a konyhasziget igazi luxusmegoldás a konyha elrendezésében. Rendkívül sok helyet nyújt, és ülőhelyekkel, illetve bárszékekkel kommunikációs teret biztosít a család számára. Már rég elavult az az elképzelés, hogy anyu a lakás többi részétől elzárt konyhában órákon át egyedül pepecsel a sülttel. A konyhát és a nappalit egybeolvasztó nyitott alaprajzok ugyanazt az új életérzést bizonyítják, mint a gyártók innovatív programjai. Amikor a legutóbbi milánói Eurocucina kiállításon a bulthaup bemutatta klasszikussá vált b3 konyhájának továbbfejlesztett változatát, egyértelművé vált, hogy azon túl, hogy a vállalkozás hű maradt jó híréhez, a korszellemnek megfelelően esztétikai és funkcionális szempontból teljesen újradefiniálta a teret.Korábban egy konyha megvásárlása egyszeri és lezárt folyamat volt, most a b3 organikusan növekvő rendszer, ami az emberek kívánságához és igényeihez igazodik. A program geometrikus struktúrái egyéni elképzelések és munkamódszerek szerint a személyes élettér kollázsába illeszthetők. Fűszertartók, egyéni evőeszköztartó-elrendezések, tárolószigetek pont ott, ahol szükség van rájuk. A b3 megjelenését egy teljesen újfajta funkcionális fal forradalmasítja, melynek elemei tolhatók vízszintesen és függőlegesen is. A horizontális elrendezés nem csak ergonómiai szempontból értelmesebb, mint a hagyományos. A fiókokban is egyre nagyobb a szabadság a kedvünk szerinti kialakításhoz A profi konyhákkal ellentétben otthon nagyobb szerepet kap az egyediség. Ezért manapság szinte minden prémiumkategóriás gyártó az individualitásra helyezi a hangsúlyt – ahogy például a Varenna My planet konyhai programja is. Az olasz gyártó lehetőséget ad a felhasználónak saját „konyha­bolygója” megterem­tésére. A különböző fogantyúk, eltérő keménységű munkalapok, anyagok, felületek és színek engednek teret a 100%-ban egyedi kompozíciók kialakításának. Ahogyan egy mesterszakács keze nyomát viseli a tányér, úgy otthon a konyha is saját személyiséget mutat.

 

2. FEJEZET: SZEKRÉNYEK ÉS TÁRSAIK
TEMÉRDEK TÁROLÓHELY

Minél profibb a hobbiszakács, annál több a felszerelése. Éveken át gyűlnek a speciális edények, konyhai segédek, eszközök és gépek. A nyugodt munkához teletömött szekrények és zsúfolt fiókok helyett elegendő tárolóhelyre van szükség. Ideális esetben a konyha minden négyzetcentiméterét ki lehet használni – még a sarkokat, a mosogató alatti helyet és a lábazati fiókokat is. Emellett az extra mély, extra magas és extra széles szekrények teremtenek további helyet. Az alsószekrényeknél nem érdemes ajtós megoldást választani, a munkalaptól lefelé az elmúlt években a fiókok és kihúzható elemek érvényesültek. Ezekkel elkerülhető a fáradságos hajolgatás, ezáltal ergonómiailag értékes alternatívát kínálnak. Az előny: a teljesen kihúzható elemek egy pillantás alatt feltárják tartalmukat. Így kényelmesen, felülről elérhetők az edények, serpenyők és társaik. Az L- és U-alakú konyháknál trükkökre van szükség, hogy a sarkokat is elérjük. A nehézkesen megközelíthető helyen lévő teret forgatható vagy kihajtható megoldású sarok-alsószekrényekkel hasznosíthatjuk. A felső szekrényeknél – főként kisebb konyhákban – fontos a megfelelő mozgástérre ügyelni. A redőnyös, felnyitható, felcsúsztatható vagy felhajtható felső szekrények helytakarékosan nyithatók – és fejünknek is elég helye lesz a tűzhely, hűtő és mosogató közötti forgolódáshoz. Ha a konyha tágas, akkor az oldalfalak is helyet kínálnak a tároláshoz. Ergonómiai szempontból itt is fiókos szekrényeket javasolunk. Akinek még több hely áll rendelkezésére, az gondolkodhat bejárható oldalszekrényekben is.A szekrényekben és fiókokban a funkcionális elrendezés ésszerű, hiszen ahol rend van, ott több minden fér el. A gyártók konyhai sorozatai ebből a szempontból is egyre fejlettebbek. A közelmúlt egyik különösen érdekes példája a részletekre ügyelő SieMatic SF10. A rendszer nemcsak a szokásos evőeszközök, tányérok, edények és serpenyők tárolásáról gondoskodik, hanem a késtartót, az italoskartonokat és a tartós élelmiszereket is elrejti a szekrényekben. A moduláris rendszer sokoldalú elemei tökéletesen és egyedi módon állíthatók össze. A fiókokban egy ferde elrendezésű porcelán késtartó mellett számos, a Kahla által gyártott, ceruzával megjelölhető és írható, pl. fűszertartónak használható, magas minőségű porcelándoboz és tároló találhatók. Ahogyan a porcelánt, az egymásba rakható fadobozokat vagy a kihajtható fogantyúval rendelkező evőeszköztartót is egyszerűen az étkezőasztalhoz vagy a teraszra vihetjük. Az ehhez hasonló innovatív designötletekért az intelligens rendszer különleges említést kapott a German Design Award 2013 keretein belül. A Leicht gyártó szintén örülhetett az új rendszerezője által 2013-ban elnyert designdíjnak. A Q-Boxot ugyanis az iF Product díjjal jutalmazták. A világos masszív tölgy és fekete, kemény elasztikus, karbonhoz hasonló műanyag alap kombinációjával létrejött rendszer különböző rendszerező elemeket kínál, például evőeszköz-tárolókat, késblokk-betétes modulokat, fóliaadagolót és légmentesen záró porcelándobozokat.

 

3. FEJEZET: HATHATÓS SEGÍTSÉG
MODERN ESZKÖZÖK

Az utóbbi évek legnagyobb forradalma a konyhában, jobban mondva a tűzhely körül zajlott. Az indukciós technológia profibbá tette a főzés folyamatait, és az évek során az otthonok számára is elérhetővé vált. State of the art 2013: a Siemens teljes felületű indukciós lapja a piac egyik leginnovatívabb terméke, mivel először lehet rajta a teljes üvegkerámia felületet használni. A négy, előre meghatározott főzőlappal rendelkező tűzhely már a múlté, ma már a legkülön­bözőbb méretű és formájú edényeket – a kis tejeslábastól az XL-sütőedényig – egy időben tehetjük a tetszés szerinti helyre. Ha a 72 x 45 cm-es indukciós felületen arrébb toljuk az edényeket, akkor a főzőfelület automatikusan felismeri az új pozíciót, és az új helyen tartja fenn a közölt hőt. Pozitív hír az energiahatékonyság szempontjából: hő csak ott keletkezik, ahol szükség van rá. A főzőfelületet az elülső részen elhelyezett színes TFT-kijelzővel kezelhetjük. Ahogyan az okostelefonoknál, a teljesítményt egy ujj­mozdulattal szabályozhatjuk. Az AEG új ProCombi Sous Vide multi-gőzsütőjével teljesen új technológiára épít, a készülék valódi csemege ambiciózus hobbiszakácsok számára. Nemcsak főz, süt, grillez és gőzben süt, de sous vide sütési eljárásra is képes. A sous vide franciául annyit tesz, mint vákuum alatt. Az eljárás eddig csak költséges profi eszközökkel volt kivitelezhető, és főként azért ajánlott, mert  hagyományos elkészítési módokhoz képest az íz, a tápanyagok és a vitaminok sértetlenebbek maradnak. A sous vide során az adott fogás hozzávalóit műanyag tasakokban vákuum alá helyezik, majd alacsony hőmérsékleten, akár 80 fokon, elkészítik. Így semmi nem ég oda, nem fő túl, és nem szárad ki. A hagyományos főzéshez a gyártó AutoSense funkcióval rendelkező multifunkciós sütőket kínál. Ezek mindig szem előtt tartják a megfelelő sütési módot, hőfokot és időt, és maguktól is tudják, hogy mikor van készen egy fogás. Ahogyan a tökéletes elkészítés, úgy az élelmiszerek hűtőben történő optimális tárolása is fontos. Különben a hozzávalóknak a remek főzési tudomány ellenére sincs esélye frissen és ízletesen a tányérra érkezni. A Bosch SmartCool készülékében a rugalmas felületek és fiókok által a hűtő és fagyasztó terét is egyedileg oszthatjuk be. Az úgynevezett FlexShelf polcok egy mozdulattal kihúzhatók, ha nagyobb helyre van szükség. Ha egy felületet felhajtunk, akkor az alatta lévő részen extra hely keletkezik. És evés után? Az evőeszközök, tányérok, poharak, és edények a már abszolút kötelező mosogatógépbe vándorolnak. A Neff GX 8 gépe a variálható VarioFlexPlus kosárrendszernek köszönhetően akár 14 terítéket is képes egyszerre elmosni. A mosogatás végét a készülék teljesen új módon jelzi: egy világos digitális kijelző a padlóra vetíti a hátralévő órát és percet.

 

Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2013/4 számában olvashatja.

 

 



Poggenpohl. A +Artesio a lakótérrel alkotott határokat törölte el, és ezzel Hadi Teherani sztárépítész a konyha terét definiálta újra. Az átfogó koncepció része egy választható funkcionális ív, ami a padlót, a falat és