Sunday, 24. September 2023
 
   
 


 

Szöveg Macsuga Viktória

 

Fotó Krasznai Zoltán

 

Styling Hortobágyi Kata, Tímár Tímea

 

A FOTÓZÁSRA A BÚTOROKAT ÉS A KIEGÉSZÍTŐKET AZ ID DESIGN, A BASIC COLLECTION, A MOBILI MANIA, A GOA HOME, A ROOMBA HOTEL HOME BAR DESIGN, AZ ANNI DOMINI, AZ ARTCORE ANTIKVITÁS, A LIGNE ROSET, A KILIM, AZ ARTKRAFT, A LUMAS GALÉRIA ÉS A HEPHAISTOS BIZTOSÍTOTTA. KÖSZÖNET NEKIK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRT! 
Zegzugos átmenet. A régi neon „ékszer” felirat az ArtKraft kínálatából érkezett. Kucsora Márta festménye virágmotívumaival vidámságot visz a közlekedőbe. A sárga Goddie puff a Ligne Roset-tól, az üvegtál az Anni Dominitól való
Nőies vonalak. Szemet gyönyörködtető részletek: szőnyeg, bársony ágytakaró és díszpárnák: Goa Home. Square zöld márványtetejű lerakóasztalka: ID Design. Kucsora Márta-festmény (a falon)
Uralkodó piros. A hálóban nyugodtan olvasgathatunk az extravagáns Moël Ligne Roset fotelben relaxálva. Állólámpa: Chehoma (Roomba). Efren Isaza: Ginger Haired Frida with Blue Macaws, LUMAS Galéria (fotó a falon). Circles tükrös asztalka: Ligne Roset. Zig Zag piros lerakó: Basic Collection. Közép-ázsiai szőnyeg: KilimSikkes dolgozósarok. Közép-ázsiai nemezszőnyeg: Kilim. Ottoman fotel: Ligne Roset. Him szék: Cassina (Mobili Mania). Franz J. Blanc osztrák festő képei (a falon): artKRAFT. Torres sötétsárga váza: ID Design
Fiatalos és modern. Párnák és üvegburák (az asztalon): ID Design. Ágytakaró: Goa Home. Facett karosszék: Ligne Roset. Kucsora Márta-festmény (a falon). Radon lámpa: Lightyears (Mobili Mania). Sárga rojtú szőnyeg: Cigierre (Roomba)

Nagyvárosi
nyugalom

 

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a vidéki idillel szemben a belváros kellős közepén is rálelhetnek álmaik családi otthonára. Azonban, ha a mérleg egyik oldalán találunk egy klasszikusan elegáns társasházat, a másikon pedig azt az ajándékot, hogy annak nagypolgári lakását a LoftHome tökéletesen modern köntösben tálalja nekünk, rögvest beleszeretünk a páratlan lehetőségbe.

 

 

 Kellemes atmoszféra. Liquid kerek lerakóasztalok: Baxter (Roomba). Kék vázakompozíció (az ablakban): Ligne Roset, Anni Domini, Artcore Antikvitás. Kerámiavázák és kaspók: ID Design, Hephaistos. Bakonyi Bence: Urban Landscape I.
(fotó jobbra a falon): LUMAS Galéria


Szanyi Laura és Losonci György ingatlanfejlesztők, a LoftHome alapítói és tulajdonosai 2004 óta foglal­­koznak belvárosi házak lakásainak rekonstrukciójával és bérbeadásával, valamint tetőtér-beépítéssel. Számos, Budapesten megvalósult álom­élettér fűződik a nevükhöz. Egyaránt jellemző rájuk a kreati­vitás és a merészség, többek között ezen erények társításának, továbbá innovatív látásmódjuknak köszönhetően a szakma is hamar felfigyelt rájuk. Projektjeik során elsődleges céljuk, hogy az ingatlanok új köntösükben formálódjanak és hangolódjanak rá urbánus környezetük sok­színűségére, és szimbiózisba kerüljenek az ezerarcú belvárosi atmoszférával. „A kozmopolita enteriőrök közt nincs két egyforma, a belső terek színeinek és formáinak játéka ügyel az egyediségre és az individuális igényekre” – vallják a LoftHome vezetői. A lüktető központ szerves része az a Vörösmarty térhez közeli, századfordulós ház és annak közel 200 m²-es nagypolgári lakása is, melybe ez alkalommal betekintést nyerhettünk. A megrendelői igények várakozásait túlszárnyaló V. kerületi munka 2013 végén nyerte el jelenlegi formáját. A nyolc hónapig tartó építési folyamat során az első lépéstől az utolsóig mindent szakemberek terveztek – a nyílászárók, a falak és az aljzat kialakítása is az általuk gondosan felépített koncepció alaposságának kézzelfogható bizonyítéka.

 

A belsőépítészetért felelős Szanyi Laura vezényletével a korábbi alaprajzot felülírva egy nagyobb lakást és egy, a korábban mellette elhelyezkedő kisebb garzont olvasztottak egybe. Ez a döntés azt a szerencsés helyzetet eredményezte, hogy olyan nagyvonalú terek jöttek létre, melyekben többek között három hálószoba, két fürdő és egy 70 m²-es napfényes nappali is helyet kaphatott. Az impozáns életteret az átadást követően végül egy kétgyermekes, kozmopolita család vette birtokba – akik egyelőre „csupán” bérlői az ingatlannak.

 

A ház már küllemét tekintve könnyedén rabul ejti a szemlé­lő­dőt, és ez a hangulat a belbecsben is visszaköszön – feltett szándék volt, hogy a lakás igazodjon a ház klasszikus építészetéhez, melyet Ágoston Emil épített 1910-ben (nem mellesleg az irodája is ebben
az épületben volt – a szerk.), aki keresett bérházépítőként dolgozott a 20. század elején. Nevéhez fűződik többek között a Hungária úszócsarnok és fürdő, valamint az Astoria Szálló Múzeum körúti klasszicizáló sarokrész-megvalósítása is. A negyedik emeleti otthon egyfajta franciás hangulatot áraszt, erre erősítenek rá a homlokzaton végigfutó balkonok és a plafonig futó kazettás ablakok. A lakás egészét végigmérve olyan egységet és figyelmet tapasztalunk, amely tíz év múlva is tökéletesen naprakész marad, és megállja majd a helyét az időtlen lakások között. „Alaprajzilag modern otthont álmodtunk meg, amely minden tekintetben kielégíti a 21. századi igényeket, és tökéletes életteret biztosít egy többgyermekes család számára” – meséli Szanyi Laura. A modernitás és az elegancia kettőse már az előszobába lépve, a társalgó felé tartva tetten érhető.

 

A grandiózus alapterületű nappali terétől nem szeparálták el a közös főzéseknek és társasági eseményeknek helyet adó konyhát sem. A helyiségek egyben tartásával nem titkolt cél volt, hogy meg­maradjon a nagyvonalú egység. Ez a fajta levegős érzet és szellősség a többi „szobára” is érvényes, ami nagyban köszönhető a két lakás egymásba nyitásának. Az ablakokon kitekintve gyönyörű kilátás tárul elénk, nehezen megfogható, lebegő érzést nyújt a pulzáló Budapest szívében ebből a magasságból szemlélni a mindennapokat. A kint és bent játékának összecsengését és harmóniáját már az első itt töltött pillanatoktól érezni. A társalgón áthaladva lenyűgöz minket a pazar, közel négyméteres belmagasság, egyúttal van időnk végigpásztázni, milyen szépen rajzolódnak ki az egyedileg gyártott, falba tolódó ajtók és a süllyesztett fogantyúk mesteri és elegáns megoldásai. A díszes, bemart vékony ajtótok például az ablaktokok korábbi lekicsinyítéséből születtek. Az alapok tekintetében törekedtek a homogenitásra, a bérház építészeti öröksége pedig szinte átitatja az egész lakást. A színtiszta fehér uralmát számos designtárgy oldja fel vagy egészíti ki. A padlón konzekvensen szürkés tölgy halszálkaparketta vonul végig, melyet szintén egyedileg gyár­tattak le. A hallból nyíló hálót falközépen kétszárnyú tolóajtó választja le a nappalitól.

 

A különleges világ stíluster­ve­zésé­ért Hortobágyi Kata és Tímár Tímea felelt, akikkel a LoftHome csapata már több ízben dolgozott együtt. A stylistok szem előtt tartották az enteriőr önmagában is „beszédes” alapjait, nem kívánták leterhelni, ugyanakkor figyelemfelkeltő és érdekes darabokat helyeztek el az egyes terekbe. A vezérfonalat számukra Kucsora Márta festőművész képei adták meg, amelyek közül többel is szembetaláljuk magunkat az otthonban. Az alkotások szelekciója a kortárs művészetet kedvelő család ízlését kiválóan reprezentálja, míg az is köny­­nyedén tetten érhető, hogy a festőnő különböző művei miként határozták meg az egyes helyiségek alaphangulatát. A LUMAS Galéria művészeinek több képe is hasonló módon hatott az otthonra, és tett egy-egy helyiséget összetéveszthetetlenné. A stylistok mindezeket szem előtt tartva álmodták meg, milyen színek és anyagok jelenjenek meg az enteriőrökben, mindezt úgy, hogy az alapvetően „élő” terekhez csak hozzáadjanak. A design nagyjai is képviseltetik magukat a lakásban, a magas minőséget a teljesség igénye nélkül a Ligne Roset, a Kilim, a Normann Copenhagen, a Basic Colletcion, az ID Design és a Chehoma kényelmes alap­darabjai, továbbá a Cigierre, Jieldé, Anni Domini és az Artcore Antikvitás jóvoltából számos sikkes tárgy fémjelzi.

 

A hálórészek és a hozzájuk tartozó egyéni fürdőszobák fokozzák a komfortérzetet, egyúttal lehetővé teszik az itt élők számára az intimitást, míg a saját lakrészekben a család valamennyi tagja megtalálhatja a számára megfelelő időtöltést is. A lakás kétségkívül egyik legizgalmasabb része a hosszú folyosó, mely jelenleg az előtér folytatása. Az elvonulásra kiválóan alkalmas „titkos” keskeny közlekedő egészen a hátsó hálószobáig vezet – korábban ezen a területen helyezkedett el a garzonlakás. Kialakítása a friss és fiatalos vonalat erősíti a neon és fémes kiegészítők használatával. A fürdőkben is a letisztult, természetes fehér és naturális tónusok uralkodnak, melyek monotonitását a játékos, színes hatszögletű cement járólapokkal és design­kiegészítők használatával oldották fel. A szülői fürdőben ügyesen kiaknázták a relaxációs színteret, fürdőzés közben ugyanis egy rejtett kis légaknán át épp rálátni az egyik patinás minisztérium kupolájára. A kád oldalába süllyesztett kis oázis révén egy szelet természetet is beköltöztettek a tökéletes spa élményéért.

 

Ha a bejárt terek látványát elraktározzuk, meggyőződ­hetünk arról, hogy a részletekbe menő odafigyeléssel és az individuális igények szem előtt tartásával készült el ez az örök érvényű otthon. A régi értékek gondos ápolását elegyítve a modern szellemiséggel és tudatos kialakítással pontosan a ki­indulópontnál meghatározott célt érték el, nevezetesen azt, hogy a nagycsaládok is megtalálják a tökéletes otthont, akár a belváros szívében.

 

Az eredeti cikket a H.O.M.E. magazin 2016/2 számában olvashatja.

 

 Játékos frissesség. A fehér szaniterek és a metrócsempe, valamint a csap­telepek letisztultságát egészítik ki az ID Design és a Hephaistos darabjai. A Block zsúrkocsi a Normann Copenhagen (Mobili Mania) terméke